Snurken en slaapapnee

Snurken is een veel voorkomend probleem waarvan niet alleen de patiënt zelf maar ook zijn partner hinder ondervindt.

Bij inademing passeert de lucht in de neuskeelholte. Tijdens de slaap treedt er ontspanning op van de wanden van de neus-keelholte zodat er een trilling kan ontstaan die het snurkgeluid veroorzaakt.
Wanneer de luchtweg zich afsluit tijdens de slaap met tijdelijk onderbreken van de luchtflow spreekt men van slaapapnee.
Anatomische factoren zoals grote tonsillen, lang verhemelte en zwaarlijvigheid kunnen hierbij een rol spelen.

Slaapapnee zorgt ervoor dat u zich niet fit voelt overdag, er treden concentratieproblemen op, u hebt gemakkelijk hoofdpijn en u valt gemakkelijk in slaap; daarnaast verhoogt het ook uw cardio-vasulair risicoprofiel.

De aanpak van snurken en slaapapnee is steeds multidisciplinair.

  • Een slaaponderzoek (polysomnografie) wordt gepland om de aanwezigheid en de ernst van slaapapnee na te gaan (via de dienst longziekten)
  • De neus-keel-oorarts kijkt na of de neus goed doorgankelijk is, of de tonsillen vergroot zijn, of er afwijkingen zijn thv de (hypo)pharynx. Ook allergie wordt uitgesloten.
    Daarnaast gebeurt ook een slaapendoscopie: tijdens een korte algemene verdoving wordt het snurken uitgelokt en kan op dat ogenblik nagekeken worden op welk niveau een vernauwing van de luchtweg optreedt tijdens het snurken en apneeperiodes.  Dit onderzoek gebeurt via dagopname in AZ Delta.

Daarna worden de resultaten van deze onderzoeken binnen het multidisciplinair besproken en worden de mogelijke oplossingen aan u voorgesteld:

  • soms volstaat een verandering in levensstijl: vb. rookstop en vermagering
  • ingrepen thv neus, tonsillen, verhemelte, tongbasis (NKO-arts)
  • in ernstige gevallen van slaapapnee is CPAP de beste oplossing (longziekten)
  • een mondapparaat waarbij de onderkaak lichtjes naar voor gebracht wordt tijdens de slaap (orthodont) of een ingreep thv onder- en/of bovenkaak (maxillo-faciaal chirurg)